Thursday, 18.04.2024, 14:46
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2021 » June » 3 » Методичні рекомендації щодо роботи педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у літньо-оздоровчий період
15:44
Методичні рекомендації щодо роботи педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у літньо-оздоровчий період

Сучасні підходи до організації освітнього процесу в закладі дошкільної освіти передбачають інтеграцію завдань фізичного розвитку в усі види діяльності дошкільників, забезпечення умов для збереження фізичного, духовного та психічного здоров`я дітей. Особливо сприятливим часом для реалізації цих завдань є літній оздоровчий період.

Організація життєдіяльності дошкільників улітку вирізняється тим, що протягом цього періоду триває робота щодо реалізації завдань Базового компонента дошкільної освіти та чинних програм у різних видах діяльності дітей. Ефективним освітній процес буде, якщо планувати та здійснювати його, зважаючи на результати аналізу засвоєння програмового матеріалу дітьми за період навчального року.

Діяльність ЗДО у літній період здійснюється відповідно до таких документів:

«Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» (Наказ МОЗ України від 24.03.2016 р. №234);

«Про організацію фізкультурно-оздоровчої роботи в дошкільних навчальних закладах в літній період» (інструктивно-методичні рекомендації МОНУ від 25.05.2012 №119-413);

«Протиепідемічні заходи у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (постанова № 55 від 22.09.2020 р. Головного державного санітарного лікаря України). 

Цими документами визначено зміст освітньо-виховного процесу ЗДО фізкультурно-оздоровчої роботи, надані рекомендації щодо організації оздоровчих заходів.

З 01 червня по 31 серпня триває літній оздоровчий період, під час якого освітня робота формується відповідно до інструктивно-методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

Орієнтовно, загальна тривалість канікул, під час яких заняття з вихованцями не проводяться, складає 90 календарних днів

Роботу закладу влітку регламентовано планом на літній оздоровчий період, що розробляють разом із планом роботи закладу на навчальний рік і затверджують у встановленому порядку.

Колектив обговорює шляхи реалізації плану на літній оздоровчий період, розв`язання пріоритетних завдань, ураховуючи ідеї та можливості кожного педагога, визначаючи його роль у підготовці та проведенні основних заходів.

Підготовка до літнього періоду – це благоустрій території закладу, зокрема дитячих майданчиків. Від цього залежить, наскільки якісно, цікаво, безпечно можна буде організувати різноманітні заходи з дітьми на свіжому повітрі, забезпечити загартування.

На початок оздоровчого періоду затверджують режим дня в усіх вікових групах. Дитяча діяльність (гра, праця, художньо-продуктивна діяльність) організовується на свіжому повітрі. 

Розробляючи перспективний план, вихователеві слід пам`ятати, що в літній період бажано проводити на свіжому повітрі заняття з фізичного розвитку та художньо-продуктивної діяльності. Це допоможе створити у дітей радісний настрій, сприятиме позитивним емоціям, розумовій активності дітей. Решту програмових завдань доцільно розв`язувати в інших формах спеціально організованої та самостійної зайнятості дітей: під час спостережень, дослідів, бесід, слухання літературних творів, конструктивної, театралізованої діяльності.

Модель календарного планування освітньої роботи з дітьми може бути різною: за режимними моментами, видами діяльності, лініями розвитку.

Пропонуємо орієнтовне змістове наповнення тематичних тижнів і днів для організації роботи з дітьми дошкільного віку (додаток 2).

При організації життєдіяльності дітей у першу і другу половини дня передбачається також проведення:

- дослідів та спостережень на майданчику, вулиці, у куточку природи, лісі, полі, на луках;

- самостійної ігрової, художньої, рухової, пізнавальної, комунікативної діяльності;

- індивідуальної роботи з окремими вихованцями чи підгрупами по 2-4 дитини за різними змістовими напрямками освітньої роботи;

- читання, розповідання, інсценування творів художньої літератури, бесіди на морально-етичні, побутові, особистісні теми;

- різноманітних розваг: показ вистав у ляльковому, настільному, інших видах театру; дитячі концерти; фізкультурні, музичні, літературні дозвілля.

Протягом літнього оздоровчого періоду слід запланувати літні забави-ігри: змагання-поєдинки, ігри з вітрячками, паперовим змієм, пускання мильних бульбашок, цікава мотузочка, стрибунчики, веселий м’ячик (додаток 3). 

У додатку 4 подано перелік ідеї для літніх розваг з дітьми, зокрема:

«природні ігри» (садівництво, створення букетів, полювання за кольорами, «натуральні» прикраси); 

ігри з водою (малюнки водою, веселкова «губкова» гра, водний боулінг і стрільба, заморожені яйця зі скарбами);

ігри з піском та камінням (пошук артефактів у пісочниці, повідомлення у пляшці, кольорові камінці);

ігри із крейдою («крейдяне» мистецтво, малюнки за формою);

ігри з тінню («тіньові малюнки», театр тіней);

«вуличне» мистецтво;

мистецтво з мотлоху;

шатро зі стрічок;

«живий» одяг.

Урізноманітнити дитячу діяльність дають змогу правильно підібрані виносні іграшки та обладнання (додаток 5).

Усі форми роботи з фізичного розвитку проводять також на свіжому повітрі. Основні завдання фізичного розвитку дошкільників реалізуються через фізкультурно-оздоровчу роботу, рухову активність у повсякденному житті та заняття з фізичної культури (додаток 6). Під час самостійної діяльності на свіжому повітрі необхідно контролювати та регулювати рухову активність дітей, щоб попередити їхню перевтому та перегрівання. 

У літній період значна увага приділяється плануванню і проведенню освітньої роботи з безпеки життєдіяльності дітей:

- правил дорожнього руху;

- правил поведінки на вулицях, у транспорті, при зустрічах із незнайомими людьми;

- правил безпечної поведінки під час відпочинку на сонці, води, у лісі;

- правил користування електричними і газовими приладами;

- правил запобігання харчовим отруєнням і кишковим інфекціям та ін.

Вихователь планує та організовує самостійну діяльність дітей за їхнім вибором: образотворчу діяльність з використанням пластиліну, олівців; розфарбовування; конструювання з будівельного матеріалу, паперу, природного матеріалу тощо. Обов’язково у плані відображається робота вихователя з питань привиття дітям культурно-гігієнічних навичок.

Робота з батьками – невід`ємна важлива складова роботи закладу дошкільної освіти протягом всього року. У літній період робота з батьками набуває особливого значення, що обумовлено гарантуванням безпеки дітей, підготовкою до школи майбутніх першокласників, адаптацією новоприбулих дітей до умов дитячого садка. Крім того заходи для дітей у літній період набувають особливого виховного значення впливу за активної участі в них батьків.

Протягом оздоровчого періоду вихователі ЗДО максимально намагаються залучати батьків до співпраці. В інструментах спілкування  для батьків (viber, messenger) оприлюднювати інформацію з рекомендаціями та порадами «Профілактика теплових та сонячних ударів», «Небезпечні комахи», «Правила поведінки у природі», «Безпека вас і ваших дітей: профілактика харчових отруєнь», «Обережно, гриби», «Якщо дитина заблукала», «Дитина і дорога», проводити інструктажі з батьками «Відпочиваємо разом з малюками цікаво й змістовно», «Відпочиваємо біля водойми», «Отруйні рослини та ягоди».

Організовувати літньо-оздоровчий період в закладі дошкільної освіти слід з неухильним виконанням карантинних вимог, які діють у даній місцевості.

Запрошуємо вас долучитися до спільноти «Дошкілля Полтавщини» на сторінці facebook та обмінюватися цікавими ідеями та публікаціями - https://www.facebook.com/groups/234349661286647/?ref=bookmarks

Підготувала Моргун Ірина Вікторівна,

методист відділу дошкільної та початкової освіти ПОІППО

Просмотров: 1191 | Добавил: Nata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  June 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz