Saturday, 20.04.2024, 11:47
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2014 » January » 24 » Впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховний процес відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти
12:18
Впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховний процес відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти

  Впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховний процес відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти

(наукова-практична конференція)

 

22 січня 2014 року на базі Миргородської ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського за ініціативи методичного кабінету відділу освіти (завідувач Т.І.Даценко) відбулася науково-практична конференція для вчителів початкових класів ЗНЗ та вихователів ДНЗ міста «Впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховний процес відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти».

     Проблеми здоров’я та корекції здоров’я дітей стають дедалі актуальнішими. Саме тому формуванню здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів приділяється особлива увага у новому Державному стандарті початкової загальної освіти.$IMAGE2right$

     Адже, здоров’я дітей – одне з основних джерел щастя, радості і повноцінного життя батьків, вчителів, суспільства в цілому.

     Найзмістовніше ця проблема реалізується через освітню галузь «Здоров’я та фізична культура», але нові програми, які передбачають міжпредметні зв’язки спрямовані на комплексне застосування здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі початкової освіти.

    Час навчання у школі дійсно співпадає з найбільш інтенсивним ростом та розвитком дітей.   Проте, стан здоров’я сучасних школярів викликає  серйозну тривогу спеціалістів усіх галузей і зокрема освіти. Проблема здоров’я школярів вирішується протягом щоденної практичної роботи вчителя, спрямованої на формування в учнів життєвої компетентності, а саме - компетентного ставлення до власного здоров’я.

    Цікаво, що здоров’язбережувальна технологія об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітньго закладу з формування та зміцнення здоров’я учнів. Науковці ж стверджують, що під здоров’язберігаючими освітніми технологіями треба розуміти всі педагогічні технології, які не шкодять здоров’ю учнів ( одна із заповідей вчителя і є – не нашкодь)

   Ця проблема вивчалася багатьма представниками педагогічної науки, зокрема це  А.Дістервег, Я.Коменський, Й.Песталоцці, Ж.Ж.Руссо. Серед класиків можна назвати Л.Виготського, М.Пирогова, К.Ушинського і особливо великого педагога сучасності   В.Сухомлинського.

    В.О.Сухомлинський вважав, що організація навчально-виховної діяльності на уроці повинна проводитися у тісному зв’язку із зміцненням здоров’я учнів, що у більшості випадків їх відставання у навчанні головною причиною є поганий стан здоров’я.

     Успіх у навчанні, на його думку, починається з турботи про те, як харчується і як спить дитина, яке її самопочуття, як вона грає, скільки протягом дня буває на свіжому повітрі.         Саме над цією проблемою четвертий рік поспіль працює творчий колектив педагогічних працівників Миргородської ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського. Адміністрація школи та вчителі поділилися досвідом впровадження здоров’язберігаючих технологій. Директор школи Лушин Юрій Васильович презентував діяльність закладу як «Школи сприяння здоров’ю». Заступник директора з навчальної роботи Рябоконь Людмила Іванівна  разом із кафедрою початкового навчання представила увазі учасників конференції колаж багатогранного впровадження здоров’язберігаючих технологій та зокрема технології В.Ф.Базарного у навчально-виховний процес.

     За допомогою змістовних презентацій та майстер-класів вчителі ЗОШ №9 розкрили сутність таких питань: «Актуальність збереження здоров’я людини на різних етапах розвитку суспільства» (Горобець Н.І.), «Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітньо-виховне середовище через творче використання ідей В.О.Сухомлинського» (Передрій В.І.), «Особливості здоров’язберігаючої технології за методикою В.Ф.Базарного» (Чернишова І.М.), «Дихальна гімнастика – шлях до здоров’я, краси і гарного настрою (Чумаченко В.Д.), «Оздоровчий вплив пальчикової гімнастики на організм людини» (Матвієнко Т.А.), «Педагогічні аспекти естетотерапевтичного впливу на соціальний та психо-фізіологічний розвиток молодших школярів» (Помєщикова Н.О.).  Заступник директора з виховної роботи Галушко Оксана Михайлівна акцентувала увагу на важливих моментах здоров’язберігаючої діяльності  позаурочної зайнятості дітей, запропонувавши до уваги змістовний виступ учнівської екологічної бригади.

    Підсумовуючи роботу науково-практичної конференції,  завідувач методичним кабінетом Т.І.Даценко наголосила, що упровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес є одним з пріорітетних завдань сучасної освіти та потребує неабиякої уваги не тільки педагогів, а й медиків, батьків, представників громадськості.

    Насамкінець Тетяна Іванівна вручила грамоту учителям шкільного методичного об’єднання початкової кафедри (керівник – Чернишова І.М.) за комплексне впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховний процес відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти та подяки –  директору школи Лушину Ю.Ф., заступнику  директора з навчальної роботи Рябоконь Л.І., заступнику директора з виховної роботи Галушко О.М. за успішну організацію діяльності закладу з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я школярів, формування позитивної мотивації до здорового способу життя усіх учасників педагогічного процесу.

 

                                                                                                                                                                                                     Косенко Н.О., методист ММК 

                                                                                                                                  відділу освіти Миргородської міської ради

Просмотров: 1133 | Добавил: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  January 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz