Tuesday, 23.04.2024, 16:27
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2016 » March » 29 » "Демократична школа" в Миргороді
12:23
"Демократична школа" в Миргороді

      Першим закладом Полтавщини, у якому 26 та 27 березня тренери-консультанти провели «Творчу майстерню» в рамках Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа», став Миргородський НВК (днз-знз) «Гелікон».

          … Про трирічну Всеукраїнську програму «Демократична школа», що спрямована на поглиблення культури демократії в школі й організацію навчально-виховної роботи на принципах освіти з прав людини та демократичного громадянства, ми довідалися ще минулого року. І як може оминути таку подію заклад, який уже 20 років поспіль працює за системою розвивального навчання, є базовим з упровадження інклюзивної освіти і де з 2 класу вивчають «Філософію для дітей»? Тож команда однодумців на чолі з директором комплексу Карач І.А. вирішила подати заявку на участь у Програмі.

            Уже в січні ми потрапили до тих 32 закладів (а заявок було близько 340!), які беруть участь у Програмі «Демократична школа», що реалізується Європейським Центром імені Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.

              Весна оновлює світ… Тож перший її день став знаковим у долученні української освіти до демократичних цінностей, адже саме 1 березня у Міністерстві освіти і науки України відбулась конференція з нагоди відкриття Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа», на якій директори шкіл-учасниць підписали з національним координатором Програми Христиною Чушак Декларацію про співпрацю. «Єдина річ, яка може змінити ментальність і навчити людей уникати порушень прав людини – це освіта»,– зазначив на презентації програми голова офісу Ради Європи в Україні з питань науки і освіти Алессандро Саваріс.

              Керуючись словами заступника Міністра освіти Павла Хобзея про те, що демократичні цінності треба впроваджувати саме через практику, щоб було видно конкретні результати та досягнення, ми й почали активну фазу Програми. Із 2 по 5 березня 2016 року команда НВК «Гелікон» у складі Кошельнікової Л.А., заступника директора з навчально-виховної роботи, Полтавської Д.А., учителя історії та правознавства, Матвієнко О.В., представниці батьківського комітету, та Шевченко І.В., методиста відділу освіти, взяла участь у першому тренінгу в рамках Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа». Окрім позитивних емоцій від спілкування із міжнародною командою тренерів та представниками шкіл із різних куточків України, ми здобули нові актуальні та корисні знання щодо методів і прийомів інтерактивного навчання правам людини та виховання демократичної громадянськості (ВДГ/НПЛ). А посібники Європейської ради «Компас» і «Компасіто», які були презентовані кожній команді, - це неоціненний скарб для викладання дітям основ демократії!

         Останні дні канікул активісти геліконівської громади провели разом: брали участь у семінарі щодо участі закладу у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства «Демократична школа» та тренінгах щодо ВДГ/НПЛ. Крім того, наші тренери, Ірина Боднар та Світлана Овчаренко, допомогли педагогам і батькам учнів та вихованців закладу опрацювати Хартію Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та з прав людини, яка і є підґрунтям діяльності даної Програми. Усіх зацікавила віртуальна екскурсія по демократичній школі та презентація побачених нами здобутків цього закладу.

        Наступного дня представники педагогів, батьків та учнів разом із тренерами оцінювали ситуацію в закладі щодо демократичного середовища, співпраці з громадою та викладання ВДГ/НПЛ. Ми намагалися проаналізувати прогалини у навчально-виховній роботі, які можна подолати шляхом реалізації ініціатив, що запроваджуватимуть демократичні зміни у рамках загальношкільного підходу.

            А уже в перший навчальний післяканікулярний день зібрався наш шкільний парламент, щоб поділитися враженнями від роботи з дорослими геліконівцями та намітити основні напрямки планування учнівських ініціатив щодо запровадженні демократичних змін у НВК «Гелікон».

        Ми сподіваємося, що Програма допоможе вихованцям та учням здобути практичні знання, які стануть у нагоді в повсякденному житті і в школі, і за її межами: про права людини, гендерну рівність, толерантність, повагу до релігії, безпеку і мир, працю, уміння вирішувати конфлікти демократичним шляхом. Віримо, що громада Миргорода буде активним партнером у питаннях реалізації Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа» і наша співпраця із органами місцевого самоврядування стане більш ефективною та плідною. Крім того, ми готові до співпраці зі всіма навчальними закладами України!

Заступник директора з НВР Миргородського НВК (днз-знз) «Гелікон» Кошельнікова Л.А.

Підписання Декларації про співпрацю

 

Перший тренінг в рамках Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа» (м. Київ) 

 

Зустріч колективу НВК "Гелікон" з тренерами Іриною Боднар та Світланою Овчаренко

 

Просмотров: 620 | Добавил: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  March 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz