Thursday, 25.04.2024, 19:04
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2017 » July » 6 » Інформація про національно-патріотичне виховання дітей і молоді в навчальних закладах м. Миргорода протягом 2016-2017 н.р.
08:06
Інформація про національно-патріотичне виховання дітей і молоді в навчальних закладах м. Миргорода протягом 2016-2017 н.р.

Національно-патріотичне виховання, яке є складовою загального виховного процесу, займає особливе місце у плануванні роботи в даному напрямку в навчальних закладах м. Миргорода.

У 2016-2017 н.р. заходи, спрямовані на формування національної самосвідомості, виховання любові до рідної землі, держави, народу, визнання духовної єдності населення всіх регіонів України, були різних рівнів: класні, гурткові, шкільні та загальноміські.

Учні шкіл Миргорода долучилися до святкування річниці незалежності України, взявши активну участь у Першому уроці (фото 1).

Гра "Сокіл" ("Джура") давно стала традиційною в нашому місті. І ось 19 жовтня розпочато І (міський) етап гри. Це були змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки та гра «Відун». 18 січня проходив 2-ий тур гри – ватра "У колі друзів". У своїх творчо-мистецьких звітах рої перегорнули легендарні сторінки історії козацтва, співали патріотичні пісні та захоплювали глядачів запальними українськими танцями й веселили гуморесками (фото 2). 4 та 5 травня учасники гри змагалися у спритності, силі, витримці та швидкості, демонстрували своє знання першої долікарської допомоги, презентували стройові вміння (фото 3, 4). Переможець міського етапу рій "Соколята" (СШ №5) посів 2-е місце у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри "Сокіл" ("Джура") (фото 5, 6).

У день народження Миргорода молодь зізналася в коханні рідному місту флеш-мобом (сюжет про флеш-моб можна переглянути за посиланням: http://myrgorod.pl.ua/news/fleshmob-my-ljubymo-myrgorod). Навчальні заклади презентували  квіткові композиції  «З днем народження, Миргород!» і стенди зі світлинами під назвою «Щаслива родина в єдиній сім’ї м. Миргород» (фото 7, 8, 9).

До Дня українського козацтва у приміщенні районної бібліотеки для дітей відбулося свято козацтва (фото 10, 11), школярі взяли участь в урочистостях з нагоди свята (фото 12, 13). А напередодні свята 12 жовтня було проведено міські змагання з військово-прикладних видів спорту серед допризовної молоді міста (фото 14). За підсумками змагань у команди СШ №5 – 2 місце.

28 жовтня біля монументу Скорботної матері відбувся мітинг-реквієм з нагоди 75–ї річниці масового розстрілу мирних громадян Миргорода. Миргородські діти. Вихованці СЮТ та ЦЕВ до тематичного заходу власноруч виготовили іграшки дітям-мученикам 1941-го року (фото 15, 16).

2016 рік є ювілейним для української гривні. Тож саме цікавим фактам з історії української гривні і була присвячена міжшкільна інтелектуальна гра "Цікаве про українську гривню", яка відбулася 11 листопада у приміщенні гостинної ЗОШ №3 (фото 17).

21 листопада у сквері Козацької слави  відбувся мітинг та покладання квітів до меморіальної дошки Героям Небесної Сотні. Серед учасників урочистого мітингу були представники учнівського самоврядування всіх шкіл міста. Вони урочисто підняли державний прапор та висловили своє бачення історичних подій сучасної України (фото 18, 19).

7 грудня в м. Полтаві відбувся обласний конкурс відеороликів, презентацій та буктрейлерів серед літературно обдарованих дітей, одним із завдань якого є сприяння національно-культурному відродженню України. Наші учні Мостова Вікторія із гімназії імені Т.Г. Шевченка (ІІ місце) та Горбовцова Інна із ЗОШ №1 імені Панаса Мирного (ІІІ місце) представили свої особисті патріотичні вірші (посилання на відеороботи учнів: http://mirgorod-gorono.at.ua/news/vitannja_z_peremogoju/2016-12-09-676).

Яскравим патріотичним флеш-мобом привітали миргородців із Днем соборності України учні СШ №5 (посилання на відео флеш-мобу: http://mirgorod-gorono.at.ua/news/flesh_mob_do_dnja_sobornosti_mssh_5/2017-01-25-710).

Школярі – постійні учасники мітингів до дня народження Т.Г. Шевченка (фото 20).

23 березня на традиційному фестивалі «Таланти родин рідної землі» глядачі були зачаровані українськими піснями і танцями у виконанні творчих родин загальноосвітніх навчальних закладів (фото 21, 22).

20 квітня в рамках обласної Спартакіади школярів стартував ІІ (міський)  етап Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький гарт», однією з цілей якого є відродження національних традицій, культурної спадщини українського народу. По-козацькому швидко та спритно  учасники виконували завдання естафети, змагалися у знаннях з історії України та олімпійського руху за часи незалежності  України (фото 23, 24).

26 квітня, у річницю трагедії на ЧАЕС, миргородці вшанували учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та схилили голови перед світлою пам’яттю героїв, що пожертвували собою заради  нащадків. На заході у сквері Чорнобильської Слави слово тримали й учні ЗНЗ міста (фото 25).

У квітні пройшов міський заочний конкурс юних журналістів на кращу статтю до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні «Герої не вмирають!» Ми ще раз подивилися на Другу світову війну очима тих, хто був свідком жахливих подій, тих, хто подарував нам мир та спокій. Ми вшановуємо ветеранів війни, учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни; ми намагаємося залишити в пам'яті їхні спогади, щоб розуміти: війна забирає життя, і тільки любов життя продовжує (матеріали конкурсу можна переглянути за посиланням: http://mirgorod-gorono.at.ua/news/zakinchivsja_miskij_zaochnij_konkurs_junikh_zhurnalistiv/2017-

05-13-804).

Школярі взяли участь у міських заходах до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (фото 26, 27).

Низка заходів національно-патріотичного спрямування відбулася і в навчальних закладах міста.

Національно-патріотичне виховання починається ще в дошкільному навчальному закладі. Дітей прилучають до української літератури, яка формує почуття патріотизму, знайомлять з цікавими українськими народними іграми, сторінками історії рідного краю.

У ДНЗ №2 «Оленка» протягом навчального року проводиться багато патріотичних заходів, відбулася педагогічна вітальня «Виховуємо юних патріотів нашої країни». Низка заходів до Дня вишиванки пройшла у групах садочка (фото 28, відеоматеріали за посиланням: http://dnz-olenka.poltava.ua/news/vishivanka_simvol_batkivshhini/2017-05-20-1737). Діти групи "Соняшник" подорожували сторінками стародавньої книги, знайомилися з легендами про виникнення Києва, Києвської Русі, боротьбою наших предків з ворогами (фото 29, 30).

Традиційними в ДНЗ №5 «Сонечко» є заходи патріотичного спрямування: «Козацькому роду нема переводу», «Змагання козачат», «Свято прапора». 23 серпня 2016 р. в садочку була проведена тематична розвага «Україна – єдина країна». Вихованці старшої та середньої груп разом з вихователями  підготували незабутнє свято, на якому прославляли нашу державу у віршах, оспівували її у піснях, змальовували чарівну красу України в танцях (фото 31).

У ДНЗ №7 «Яблунька» проведено розвагу «Посвята в козачата», вихователь Мазанка С.В. узагальнила свій досвід з питань громадянського виховання «Виховуємо юних патріотів».

У ДНЗ №10 «Веселка» працює гурток «Українська народна пісня». У старших групах «Лілія», «Мак» та в середній групі «Конвалія» провели заняття з пізнавального розвитку по ознайомленню з життям та творчістю українського народного поета Т.Г.Шевченка (матеріали заходу за посиланням: http://dnz10-veselka.ucoz.ua/news/khto_shevchenka_prochitav_toj_bagatshij_sercem_stav/2017-03-14-434). Справжній фестиваль вишиванок влаштували до Дня вишиванки діти середньої групи «Конвалія» під час музичної розваги «Чарівна краса вишиванки» (фотоматеріали можна переглянути за посиланням: http://dnz10-veselka.ucoz.ua/news/18_travnja_den_vishivanki/2017-05-24-461).

У ДНЗ №11 «Теремок» протягом 2016-2017 н.р. проведено низку патріотичних заходів і для дітей, і для педагогів. Один із таких –  майстер-клас з виготовлення української ляльки – мотанки (фото 32, 33, 34). Діти постійно знайомляться на заняттях з українськими народними традиціями (фото 35). Вихованці садочка разом з педагогами та матусями привітали своїх найрідніших захисників з Днем захисника Вітчизни. Кожна вікова група подарувала найтепліші слова вдячності своїм татусям та підготувала для них фотогазету "Наші татусі" (фото 36, 37).

У ДНЗ №12 функціонує етнографічна кімната українського побуту «Світлиця» та традиційними є народознавчі заходи. 17 листопада 2016 р. у ДНЗ садочку відбулося музичне свято «Хай у серці кожної дитини живе любов до України» (фото 38, 39). Батьки,  діти та вихователі ДНЗ №12 долучилися до акції «Привітання захисників України зі святом», вони виготовили своїми руками сувеніри та обереги, намалювали листівки, які потім передали нашим захисникам (фото 40, 41). 22 лютого на занятті "Україна - рідний край" діти дізналися багато цікаво про Батьківщину (фото 42, 43).

Вивчають історію рідного краю шкільні пошукові загони. Одним із найкращих є пошуковий загін ЗОШ №1 імені Панаса Мирного «Славія» (кер. Москаленко Я.В.) (сайт загону: http://slavia.do.am/). Вихованці пошукового загону "Скіф" Станції юних туристів (керівник Кіріченко Іван Іванович) займаються вивченням історії  рідного краю вже багато років, а в березні цього року представляли Миргород в місті Полтаві на 34 обласному зльоті юних краєзнавців та активістів етнографічних музеїв при навчальних закладах (фото 44).   

До Дня визволення Миргородщини 9-А клас ЗОШ №1 імені Панаса Мирного разом з класним керівником Горбовцовою Жанною Олександрівною  підготували літературно-музичну композицію (фото 45).

У школах проходять заходи до ювілеїв відомих українців. До 150-річчя з дня народження М.С. Грушевського у шкільній бібліотеці ЗОШ №1 імені Панаса Мирного відбулася година спілкування «Геній, якому судилася вічність» (фото 46). 15 вересня учнями 10 класу ЗОШ №3 проведено тематичну лінійку, присвячену Пилипові Коновалу – канадцю українського  походження, який був єдиним, хто став кавалером Хреста Вікторії за виявлену мужність та стійкість у боротьбі з ворогом у роки Першої світової війни.

Учні та педагоги НВК «Гелікон» взяли участь у Всеукраїнській акції «Вишивана моя Україна», започаткованій Казначейством до 25-ї річниці незалежності України (фото 47).

Часто у навчальних закладах відбуваються акції милосердя «Допомога воїнам АТО». Одна з таких акцій в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного пройшла цього навчального року під гаслом «Зігрій солдата» (фото 48, 49). Учні, батьки та педагоги ЗОШ №3 напередодні зими закупили їм через волонтерські організації хімічні грілки. Також учні передали захисникам малюнки, які нагадуватимуть про рідну домівку та вселятимуть віру в перемогу. Маскувальну сітку 20*10 для захисників, які на сході протистоять агресору, сплели учні СШ №5. До чергової акції долучилися школярі, вчителі та батьки (фото 50).

До Дня українського козацтва в ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського провели фестиваль козацької пісні.

Як завжди, гучно відзначили День Гідності і Свободи в СШ №5 (відеоматеріали проведеного заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=nCEwQWmTI6g). У ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського був проведений захід під гаслом «Вільні творять майбутнє!» (фото 51).

СШ №5 долучилася до святкування Дня української писемності та мови: для дітей 8 – 9- х класів було проведено мовно-літературний марафон «Світ українського слова»; учні 10-11-х класів представили вірші про мову в супроводі відеопрезентації. А в НВК «Гелікон» 9 листопада проведено конкурс знавців української мови: учні пригадали історію започаткування Дня української писемності та мови, поуправлялися у знаннях скоромовок та фразеологізмів (фото 52).

У ЗОШ №1 імені Панаса Мирного було організовано і проведено тематичний тиждень «Моя Україна»: відбувся інтелектуальний марафон «Моя держава – Україна» (фото 53), усі бажаючі взяли участь в акції «Рушничок єднання» (фото 54), пройшов день народної пісні та народних ігор (фото 55), найсмачнішим був день української кухні (фото 56), в день українського віночка учні навчилися виготовляти паперові квіти (фото 57).

До Дня Збройних Сил України з відчуттям глибокої вдячності учні та вчителі 1-ї школи підготували святковий концерт, під час якого вітали батьків учнів – військовослужбовців, учасників АТО (фото 58, 59).

У ЗОШ №7 відсвяткували день народження Т.Г. Шевченка: https://www.youtube.com/watch?v=A5fu4H-HZo4.

На цікаву екскурсію рідним містом перетворився для учнів школи краєзнавчий квест «Рідний край вивчаю я – це історія моя», який було проведено на весняних канікулах в ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського (фото 60).

Вірші про вишиванку до Дня Вишиванки підготували учні 2 класу ЗОШ №7 разом з педагогом Н.В. Пелих (відео можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=lKHaeNagyEc).

У позашкільних навчальних закладах цій роботі також приділяється велика увага. Вихованці гуртків знайомляться з українськими національними ремеслами, дізнаються про історично-культурні традиції свого народу, його духовну спадщину, звичаї та побут. Діти стають учасниками різноманітних виховних заходів: це і туристські естафети пам’яті, і спортивні змагання, і громадсько-патріотичні акції.

Наприклад, у лютому гурток  ЦЕВ «Живе слово» (керівник В.Г. Чемара) провів цікавий виховний захід національно-патріотичного спрямування «Часопис «Україна – соборна держава» (фото 61, 62).

Педагогами СЮТур 5 березня 2017 р. у с. Шахворостівка Миргородського району було організовано і проведено змагання з гірськолижного туризму, присвячені пам'яті відомого коваля Петра Федоряки, який загинув у зоні АТО (відеорепортаж з місця подій можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ErZGkiOIpT0).

Музеї та музейні кімнати НЗ міста стали центром національно-патріотичного виховання учнівської молоді.

На сайтах відділу освіти, навчальних закладів міста постійно висвітлюються проведені заходи.

Тож, підводячи підсумки щодо особливостей національно-патріотичного виховання у НЗ м. Миргорода, хочеться звернути увагу ще й на те, що наш край має самобутню цікаву історію, славиться патріотами, які завжди були справжніми українцями, захищали інтереси своєї країни, боронили її від ворогів, розбудовували Україну, боролися за її незалежність. З Миргородщини – Василь Капніст, Панас Мирний, Іван Білик, Володимир Самійленко, Олесь Донченко, Яків Шутько, Анатолій Дімаров, Степан Руданський. У нашому неспокійному сьогоденні ми як ніколи раніше розуміємо, наскільки важливо бути справжніми патріотами своєї держави! Миргородці і зараз з честю і гідністю захищають цілісність і незалежність України. Є й ті, хто полетів у вирій вічності, поліг за свою країну у військових протистояннях на сході України, залишившись назавжди для нащадків прикладом мужності, нездоланності й безмежної любові до України. Це Максим Ошека, Микола Куценко, Дмитро Коряк, Сергій Никоненко, Олександр Тарасенко. Вони стали взірцями для наслідування для підростаючого покоління.

 

Фото 1. Перший урок в ЗОШ №3                          Фото 2. "Сокіл" ("Джура")

 

Фото 3. "Сокіл" ("Джура")                        Фото 4. "Сокіл" ("Джура")

 

Фото 5. "Сокіл" ("Джура")                        Фото 6. "Сокіл" ("Джура")

 

Фото 7-9. День міста

 

Фото 10, 11. Свято козацтва 

 

Фото 12, 13. День українського козацтва

Фото 14. Змагання з військово-прикладних видів спорту

 

Фото 15, 16. Мітинг-реквієм 

Фото 17. Брейн-ринг

 

Фото 18, 19. День гідності і свободи

Фото 20. День народження Т.Г. Шевченка

 

Фото 21, 22. Фестиваль "Таланти родин рідної землі"

 

Фото 23, 24. Козацький гарт

Фото 25. Річниця трагедії на ЧАЕС

 

Фото 26, 27. День пам'яті та примирення, 9 травня

Фото 28. День вишиванки в ДНЗ №2

 

Фото 29, 30. Подорож Україною в ДНЗ №2

Фото 31. ДНЗ №5. Україна - єдина країна

 

Фото 32, 33, 34. Лялька-мотанка в ДНЗ №11

Фото 35. Щедрик в ДНЗ №11

 

Фото 36, 37. День захисника Вітчизни в ДНЗ №11

 

Фото 38, 39. Музичне свято в ДНЗ №12 «Хай у серці кожної дитини живе любов до України»

 

Фото 40, 41. Привітання захисникам України від ДНЗ №12

 

Фото 42, 43. Заняття "Україна - рідний край" в ДНЗ №12

 

Фото 44. Пошуковий загін "СКІФ"                   Фото 45. Захід до Дня міста в ЗОШ №1

 

Фото 46. До 150-річчя М.Грушевського.       Фото 47. "Вишивана моя Україна". 

 

Фото 48, 49. Акція милосердя «Допомога воїнам АТО» в ЗОШ №1

Фото 50. Маскувальна сітка в зону АТО від СШ №5

 

Фото 51. ЗОШ №9 Вільні творять майбутнє

Фото 52. День української писемності в НВК "Гелікон"

Фото 53. Марафон "Моя держава Україна" в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 54. Акція "Рушничок єднання" в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 55. День народної пісні та народних ігор в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 56. День української кухні в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 57. Деньукраїнського віночка в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 58, 59. Концерт до Дня Збройних Сил України в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного

Фото 60. Краєзнавчий квест "Рідний край вивчаю я - це історія моя" в ЗОШ №9 імені Івана Андрійовича Зубковського

Фото 61, 62. Часопис «Україна – соборна держава» в ЦЕВ

 

Просмотров: 857 | Добавил: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  July 2017  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz