Friday, 29.03.2024, 08:49
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2014 » February » 26 » «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!» (нотатки із педагогічних читань)
15:54
«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!» (нотатки із педагогічних читань)

«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!»

(нотатки із педагогічних читань)

        9 березня 2014 року український народ відзначатиме 200 років від Дня народження Т.Г. Шевченка. Саме тому  2014 рік  проголошений  Роком Тараса Шевченка. Його ім’я святе для кожного українця. Ця людина залишила нам свої неоціненні духовні надбання – твори і світлу пам'ять про себе. Він пробуджував любов до своєї Батьківщини, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію і віру. Т.Г.Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу. З метою вшанування пам’яті видатного поета методичний кабінет відділу освіти розробив ряд заходів, залучивши до їх проведення не тільки школярів, а й педагогічну громадськість міста. Так, нещодавно на базі ЗОШ І-ІІІ ст. №9 імені І.А. Зубковського відбулися педагогічні читання «Тарас Григорович Шевченко – світоч української літератури», які пройшли під девізом «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!». У читаннях взяли участь учителі української мови та літератури. На заході були присутні також учителі світової літератури та історії. відкрила читання методист методичного кабінету Усатенко О.О., яка і була ініціатором їх проведення.

       Учителі-філологи поділилися своїми поглядами на багатогранну творчість Т.Г. Шевченка. Так, учитель української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Литка І.В. познайомила присутніх з маловідомими фактами із життя і творчості Тараса Шевченка. Мабуть ніхто з сучасників поета не писав з такою любов’ю і повагою про жінку як Тарас Шевченко. Як саме зображена трагічна доля жінки у часи кріпацтва у творах Кобзаря, та про жінок, які надихали Шевченка на створення поетичних шедеврів  розповіла учитель української мови та літератури НВК (днз-знз) «Гелікон»  Пилипенко Н.І. Тарас Шевченко був не тільки філософом, фольклористом, поетом, політиком, істориком, письменником, етнографом, а й великим художником. Видатний митець пробував себе у різноманітній техніці, навіть у скульптурі, а за успіхи у гравюрі йому було присвоєно звання академіка. Тарас  Шевченко як художник займає одне із найпочесніших місць в  образотворчому мистецтві України.  Він був одним із перших художників, які прокладали новий реалістичний напрям в українському мистецтві. Загальновідомо, що Шевченко був одним із зачинателів і першим видатним майстром офорту у вітчизняному мистецтві. З цією сторінкою його творчості присутніх познайомили  учитель української мови та літератури Данилевська В.В. та  учні 11 класу ЗОШ І-ІІІ ім. №9 імені І.А. Зубковського. 

Та, мабуть, найбільший інтерес викликав виступ учителя української мови та літератури  СШ І-ІІІ ім. №5 Носульчак Н.С., яка досить детально і цікаво розповіла про перебування Т.Г. Шевченка на Полтавщині. Місця, відвідані, змальовані чи описані Шевченком, а також  перекази та легенди, створені на Полтавщині під впливом його перебування, – все це стало безцінним культурним надбанням усього краю, тим надбанням, яке своєю духовною цінністю здатне виховувати благородні почуття в серцях нових і нових поколінь.

Завершилися педагогічні читання презентацією навчального закладу, який носить ім’я Т.Г. Шевченка. Гімназію імені Т.Г. Шевченка представив заступник директора з виховної роботи В.В. Савастеєнко, продемонструвавши, як саме вшановується пам’ять поета у їхньому закладі. І як заключний акорд прозвучала поезія учениці 11 класу гімназії імені Т.Г. Шевченка Ольги Дєдкової, присвячена великому Кобзарю.

Шевченко наш! Поет ти і художник,

Народу геній, Неньки патріот.

Ти злого часу ворог і заложник,

Душею й тілом ліг за свій народ.

Не витримало серце болю

За гніт людський, за муки вікові,

Боровся ти за нашу кращу долю,

За спокій, щастя рідної землі.

Ти вклав у свій безсмертний «Заповіт»

Всю мудрість слова, думку незбориму.

І гордо мовлять українці на весь світ:

«Ми любимо країну Україну!»

Педагогічні читання ще раз засвідчили величезну шану і любов до генія української літератури та ствердили думку, що багатогранна творчість Т.Г. Шевченка була і буде надбанням народу, його неоціненним скарбом.

 

Даценко Т.І., завідувач методичного

кабінету відділу освіти

Миргородської міської ради.

 

 

 

 

Просмотров: 523 | Добавил: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  February 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz