Friday, 29.03.2024, 14:12
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2016 » May » 10 » Музейна педагогіка в дошкільному закладі
13:18
Музейна педагогіка в дошкільному закладі

Музейна педагогіка в дошкільному закладі

       Відповідно до плану методичного кабінету 28.04.2016 року на базі ДНЗ  №12 «Світлячок» (завідувач Юрченко С.Д., вихователь - методист Жижко Л.І.) відбувся семінар - практикум «Музейна педагогіка в дошкільному закладі» для вихователів дошкільних навчальних закладів міста.

     Музейна педагогіка – досить новий, але вже популярний напрям  навчально  - виховної діяльності. Засоби музейної педагогіки містять великий потенціал для особистісного, гармонійного  розвитку  дошкільників, сприяють залученню дітей до світу мистецтва, народознавства, історії,  культури, традицій, природи рідного краю.

       Відкриваючи семінар,  завідувач ДНЗ Юрченко С.Д. сказала, що   створення міні – музеїв у дитсадку  збагачує та урізноманітнює освітній процес,  форми й методи роботи, активізує дитячу творчість, розвиває естетичний смак малят.  Сьогодні, коли суспільство повертається до національних джерел, до народної історії, традиційної обрядовості, фольклорних та етнографічних скарбів, використання музейної  педагогіки дає змогу ознайомитися дітям з культурною спадщиною минулого і  сучасності.  Ще у 2014 році педагогічний колектив,  у тісній співпраці з батьками,  облаштував «Українську світлицю».  Це справжній «міні – музей», етнографічна кімната  українського побуту: з предметами хатнього вжитку, посудом, вишитими рушниками, українськими сорочками,  тканими килимами, старовинним одягом, барвистими  хустками і платками, оберегами (піч, колиска). У такому музейному середовищі  постійно проводиться робота з патріотичного та національного виховання юних українців. Поглиблено працюючи над  темою музейна педагогіка вихователі в кожній  групі облаштували міні – музеї:  хліба, писанки, української кераміки, ляльки - мотанки, тощо.

        Про теоретичні основи музейної педагогіки, розмаїття засобів, форм і методів у  роботі з дошкільниками, підвищення професійного рівня педагогів  висвітлила у  презентації  «Впровадження музейної  педагогіки в освітньо - виховний процес ДНЗ»  вихователь - методист закладу Жижко Л.І.  

        Під час практичної частини семінару присутні переглянули  інтегроване заняття в осередку міні – музею хліба «Від зернини до хлібини» (середня група, вихователі Зінченко Л.М., Скляр С.О.).   та   заняття - гру « Я екскурсовод» в етнографічній кімнаті українського побуту «Світлиця»  (старша група,  вихователь Ванда Т.В.). Дошкільнята з великим інтересом, цікавістю оглядали виставкові матеріали, експонати міні-музею.  У кімнаті  народознавства    діти спробували себе в ролі екскурсовода, розповідаючи про український рушник, віночок, сорочку – вишиванку,  селянську оселю,  подвір’я, українські страви. З гордістю демонстрували українську хустку, національний костюм, співали українські пісні, розповідали вірші, прислів’я та приказки, грали на народних інструментах.  Відвідини «Світлиці» викликали у дітей радісний,   піднесений настрій, освітлений добрими почуттями до нашої прадавньої минувшини.   

       Обговорюючи тему семінару вихователі поділилися  досвідом своєї  роботи, відмітили  чудову  організацію створення  музейного середовища  у ДНЗ №12 «Світлячок»  та належну освітньо - виховну роботу з малятами.  Полюбивши і засвоївши цінності музейного середовища, надалі діти стануть вдячними відвідувачами музейних залів і культурних заходів, а отже  -  інтелігентними, добре вихованими і освіченими людьми.

  Силко В.П., методист ММК відділу освіти Миргородської міської ради

Просмотров: 879 | Добавил: furmanpost | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  May 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz