Saturday, 20.04.2024, 12:40
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2015 » October » 23 » Нотатки з педагогічних читань
07:26
Нотатки з педагогічних читань

Педагогічні читання.  Художниця  Марія  Башкирцева.

     «Парижанка  з-під Диканьки» - під такою назвою пройшли педагогічні читання для вчителів предметів художньо - естетичного циклу навчальних закладів м. Миргорода, приурочені річниці від дня народження нашої славної землячки, художниці Марії Башкирцевої (10 (23)11.1858р – 31.10.1884р). 

      Марії  Башкирцевій,  уродженці  диканського  села Гавронці,  доля відвела лише 26 неповних  років, але талановита дівчина встигла залишити яскравий слід в історії світової  культури.

     Усе було незвичайним у цієї дівчини: краса, розум, талант, працездатність,  честолюбство й прагнення до слави. Займаючись із приватними учителями,  обдарована Марія глибоко вивчає літературу, історію, філософію, природничі науки, чудово співає,  грає на багатьох музичних  інструментах, працює з недитячою зосередженістю, прагне до самовдосконалення, дорожить кожною хвилиною життя. Одночасно займається мовами: крім російської та української, вільно володіє французькою, німецькою, англійською, італійською, грецькою, латинською,  читає в оригіналі Платона і Арістотеля. Чарівний голос Марії заслуговує  високої оцінки у професорів – вокалістів, які пророкували їй майбутнє співачки. Та найсильнішим і найреалізованішим її захопленням стали живопис і скульптура.  Семирічний курс приватної  Академії  живопису Рудольфа Жюльєна, куди вступає Марія після переїзду в Париж, талановита дівчина завершує за 4 роки.  ЇЇ картини, ще за навчання в Академії,  неодноразово були відзначені золотою медаллю.  Живописні полотна  М. Башкирцевої  отримали високу оцінку  у французьких митців та визнання у всьому світі.  Але однією  з найбільших цінностей, яку  залишила  Марія,  став  «Щоденник», який дівчина писала з 13 років до самої смерті. Писала дуже відверто, писала, знаючи, що потім його читатимуть. Зі сторінок цього щоденника  з нами говорить жінка – художниця, яка прагнула щастя, свободи та творчості, мала для цього всі можливості, але …не мала часу.            

           Під час педагогічних читань виступаючі прагнули донести до слухачів яскраві сторінки її короткого життя, розкрити глибину і різнобічність  талантів, душевних поривань юної дівчини,  одержимої мистецтвом. 

    Учитель музики Дрімайло Н.М. (ЗОШ №1) ознайомила присутніх із біографією Марії Башкирцевої, цікавими фактами життя, становленням її як особистості.  «Українська парижанка Марія Башкирцева та її живопис на тлі європейського мистецтва другої половини ХІХ століття. Доля спадщини М. Башкирцевої» -  тема виступу вчителя образотворчого мистецтва Святаш О.Г (СШ №5).  Вчитель художньої культури Глушко Л.В. (ЗОШ №7) та вчитель музики Магденко Л.М. (ЗОШ №3) розповіли про «Щоденник» Марії Башкирцевої, який став видатною сторінкою у світовій літературі.

     В Україні  ім’я  Марії Башкирцевої недостатньо відоме.  Педагогічні читання  сприятимуть популяризації серед учнівської молоді мистецької творчості Марії  Башкирцевої. Нам є ким і чим пишатися! І цьому приклад – Марія Костянтинівна Башкирцева – унікальна художниця і літератор в історії світового мистецтва.  

Силко В.П., методист методичного кабінету відділу освіти Миргородської міської ради 

 

Просмотров: 723 | Добавил: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  October 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz