Saturday, 20.04.2024, 10:42
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2015 » October » 20 » Обличчя української історії. Михайло Грушевський (нотатки з педагогічних читань)
12:14
Обличчя української історії. Михайло Грушевський (нотатки з педагогічних читань)

   Відповідно до плану роботи міського методичного кабінету відділу освіти Миргородської міської ради, на виконання розпорядження голови Полтавської облдержадміністрації №165 від 07.04.2015 « Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» 19 жовтня на базі  СШ І-ІІІ ступенів №5 відбулися педагогічні читання, присвячені видатній постаті в українській історії. У заході взяли участь учителі історії та правознавства,  а також були запрошені учителі початкових класів.  З життєписом  М.С. Грушевського присутніх познайомила учитель історії та правознавства ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Рудич Л.Б. Людмила Борисівна акцентувала увагу на тому, що Михайло Грушевський — одна з найцікавіших постатей української історії. Організатор української науки, політичний діяч і публіцист, академік. Володіючи енциклопедичними знаннями, здатністю всебічно аналізувати та відтворювати історичні процеси, він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань: історії, археографії, літературознавстві, фольклористиці.  Національно-державне відродження, яке переживає Україна на сучасному етапі, тенденції трансформації суспільної свідомості, духовного оновлення  її громадянства посилюють увагу широкого загалу до історії  країни, а разом з тим стимулюють пошук у минулому історичних паралелей процесам та явищам сьогодення. У цьому контексті не випадковим є підвищений інтерес до українського відродження кінця ХІХ – початку ХХ ст. – епохи найближче генетично спорідненої з національним ренесансом нашого часу.
      Борисенко Л.М., учитель історії СШ І-ІІІ ступенів №5  звернулася до історичної спадщини Михайла Сергійовича Грушевського, саме він є  видатним діячем українського національного відродження України цього періоду. Як зазначив учитель історії ЗОШ І-ІІІ ступенів №9 імені І.А. Зубковського Пронька А.М. у виробленні концепції структури змісту шкільного курсу історії України провідна роль належить засновнику української історіографії М. Грушевському. В основу цієї концепції було покладено ідею самобутності, окремішності і безперервності історичного буття українського народу, і саме вона стала фундаментом праці «Історія України –Руси », перший том якої було видано 1898 року. М. Грушевський запропонував нову схему історії, що відрізнялася від офіційної схеми історії «загальноросійського народу». Основні ідеї наукової схеми М. Грушевського зумовили специфічну структуру курсу історії України, якої притримуються і сьогодні. З міфом про президентство Михайла Грушевського детально ознайомив присутніх Носенко В.А., учитель історії та правознавства гімназії імені Т.Г. Шевченка. Виявляється, що міф про Грушевського — президента УНР, був запроваджений Дмитром Дорошенком, і  прижився в публіцистиці й у науковій літературі. Тільки у вересні-жовтні 2004 чимало друкованих і електронних ЗМІ знову розтиражували «президентство» Грушевського. Запроваджена Д.Дорошенком ще у 1930-х рр. легенда, напрочуд легко була сприйнята на віру і міцно прижилася не тільки в публіцистиці, політикумі, державному істеблішменті, а й у науковій літературі. Майже всі, хто писали на цю тему, не уникли величання М.Грушевського "президентом".

     Під час підведення підсумків педагогічних читань  було  наголошено, що довголітня й багатогранна творча і громадсько-політична діяльність М.Грушевського виступає нині в якості національного чинника, може скласти добру основу для сучасного українського національно-державного відродження, духовного розвитку  нації. У нашій пам’яті М.Грушевський назавжди залишиться як автор монументального дослідження “Історія України-Руси”, і як один з головних творців українського культурно-державного відродження. Глибокі знання як вітчизняної, так і загальноєвропейської і всесвітньої історії та суспільної думки, природна обдарованість і надзвичайна працездатність дали можливість М.Грушевському стати вченим, який вивів українську історичну науку на європейську арену, створив оригінальну концепцію історичного розвитку України в контексті європейської і світової історії. У цьому безперечна велич М.Грушевського і непересічне значення його творчої спадщини для українського народу. Доки живе Україна, житиме з нею в наших серцях талановитий і самовідданий її син – Михайло Грушевський.

Усатенко О.О., методист ММК відділу освіти Миргородської міської ради

Просмотров: 694 | Добавил: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  October 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz