Friday, 29.03.2024, 00:52
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2014 » April » 3 » Педагогічний калейдоскоп "Творчість М. Гоголя на сучасному уроці і в позакласній роботі"
08:51
Педагогічний калейдоскоп "Творчість М. Гоголя на сучасному уроці і в позакласній роботі"

Подорож до Гоголя

 

      1 квітня 2014 року виповнилося 205 років від дня народження українського та російського прозаїка, драматурга, критика, публіциста Миколи Гоголя.

       «Він поєднував у собі ніжного лірика з грізним сатириком-викривачем, добродушного гумориста з трагіком високої напруги, захопленого співця краси, природи і людини з нещадним суддею людської пошлості і підлоти», — писав Максим Рильський.

         Микола Гоголь – перший з письменників, хто намагався піднятися над політичними й національними бар’єрами – до чистоти християнської істини, і у цих спробах не був зрозумілий сучасниками. Але через роки ми звертаємося до його палкого слова, захоплюємося його любов’ю до України, цитуємо його блискучі рядки «на злобу дня».

       Саме видатному сину Миргородщини присвятили вчителі російської мови та світової літератури педагогічний калейдоскоп «Творчість М. Гоголя на сучасному уроці і в позакласній роботі», який пройшов 2 квітня 2014 року.

         У свою методичну скарбничку педагоги змогли записати поради вчителя СШ №5, голови міського методоб’єднання вчителів російської мови та світової літератури Оробець С.Ю., яка, спираючись на свій багаторічний досвід роботи, розповіла, як зацікавити учнів творчістю М.В. Гоголя, та представила свої презентації та відеоматеріали, що висвітлюють це питання.

         Слухаючи цікавий емоційний виступ Глушко Л.В., учителя світової літератури ЗОШ №7, педагоги не тільки згадали про уже відомих ілюстраторів творів Гоголя, а й познайомились із сучасними художниками, які звертаються до героїв видатного українця у своїй творчості. Це С. Чайкун, Ольга Іонайтіс,  Костя Лавро, А. Пластов, Г. Спірін, В. Штанко, В. Єрко, С. Якутович, С. Овчаренко. Разом з Ларисою Володимирівною ми побували на миргородській алеї гоголівських персонажів, побачили персонажів Гоголя в порцеляні, проглянули нові видання творів письменника, отримали нові враження від образів Миколи Васильовича, створених молодими художниками графіті,  дізнались про екранізації за творами Гоголя, почули про аудіокниги та навіть комп’ютерні ігри за Гоголем.  

        Великі Сорочинці, Диканька, Василівка (Гоголево), Харків, Баранівка, Кибинці, Гадяч, Миргород, Шишаки, Полтава, Ніжин, Київ, Одеса, Саки, Петербург, Гамбург, Париж, Рим, Єрусалим, Москва – така географія життя Миколи Гоголя. Заочну екскурсію гоголівськими місцями України та Європи педагоги здійснили завдяки презентації Оніщенко В.В., учителя СШ №5. Матеріали, запропоновані Валентиною Володимирівною, містили багато цікавої інформації про життя письменника.

       Бібліотекар ЗОШ №1 Яценко Наталія Олексіївна зробила екскурс у світову Гоголіану, яка на сьогодні налічує близько 9 тисяч публікацій. Тарас Чухліб простежує український родовід Миколи Гоголя  у книзі «Козацьке коріння Миколи Гоголя». У 2008 році вийшла друком у ВАТ «Видавництво «Полтава» науково-популярна книга Лариси Волик «Домінанта signore Nicolo». У 2013 році надрукована книга  полтавського літератора Леоніда Васильовича Тома «Микола Гоголь» у серії «Знамениті українці». Цікавий погляд на життя і творчість М. Гоголя викладено у книзі англійської письменниці Едіти М. Бояновської «Микола Гоголь: між українським і російським націоналізмом». Прозаїк Микола Босак спробував розгадати таємниці великого письменника і присвятив цьому книжку «Остання загадка Гоголя». Біобібліографічна розвідка обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара, присвячена 200-річчю з дня народження нашого геніального земляка, «Любов висока і свята» знайомить із жінками у житті і творчості Гоголя.

       Свою думку з приводу вивчення творчості Миколи Гоголя у шкільній програмі висловили й інші педагоги: директор ЗОШ №1 імені Панаса Мирного Фененко В.В., директор ЗОШ №3 Пляшник Л.С., учитель світової літератури ЗОШ №7 Ксьонз О.М. та ін. Усі погодились, що читати Гоголя, знайомитись із його життям і творчістю - це щастя, тому що Гоголь - це неперевершена глиба нашої культури і це людина, яка розповіла російською мовою, але про Україну - на весь світ.

Методист методичного кабінету відділу освіти

Миргородської міської ради Шевченко І.В.

 

 

 

 

 

 

Просмотров: 682 | Добавил: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  April 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz