Friday, 29.03.2024, 07:04
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2014 » February » 27 » Правове виховання дошкільників
12:07
Правове виховання дошкільників
 

Правове виховання дошкільників

       25 лютого на базі ДНЗ №10 « Веселка»  відбувся семінар - практикум завідувачів та вихователів – методистів дошкільних навчальних закладів на тему «Організація роботи з правового виховання дошкільників». Відкрила семінар Силко В.П., методист ММК відділу освіти Миргородської міської ради, яка наголосила на важливість соціально - морального виховання для всебічного розвитку дошкільника. Дитинство - унікальний період, коли формуються риси характеру , основи моделі поведінки, ставлення до себе і навколишнього світу. Моральні основи правового виховання закладаються сате в дитинстві у моральних відносинах у родині , дитячому колективі.  Ознайомлення дошкільників з правами носить пропедевтичний характер і готує дитину  до засвоєння демократичних цінностей і прав людини в подальшому. Дітям – дошкільникам доступні лише самі загальні уявлення про свої права і свободи, закріплені у міжнародних і державних документах,  а також способи їх реалізації в різних життєвих ситуаціях. Правова освіта дошкільнят передбачає ознайомлення юних громадян з конкретними і зрозумілими їм правами. Дітям доступні  чотири групи прав:

1.     Права на гідне існування, виживання, що включає право на життя і здоров’я, право на сім’ю,  ім’я, житло, харчування  громадянство;

2.     Права на розвиток, освіту, відпочинок і дозвілля;

3.     Права на захист від фізичного і психологічного насильства,  експлуатації, а також  особливі права дітей - інвалідів та сиріт;

4.     Право на власну думку, свободу слова,  діяльності.  

  Перед педагогами дошкільних навчальних закладів поставлені такі завдання з правового виховання дошкільників:

-         допомогти дитині зрозуміти і  осмислити свої елементарні права;

-         формувати почуття самоповаги,  поваги до власних прав і прав інших людей ;

-         розвивати прагнення дитини реалізувати свої права, не порушуючи прав оточуючих людей.

Як виконуються ці завдання,  як організована навчально - виховна  робота з дітьми та просвітницька робота з батьками з правового виховання дошкільників поділилася завідувач ДНЗ №10 «Веселка» Левченко Н.Г.

          Під час рольової гри - диспуту «Правовий захист кожній дитині»,  проведеної вихователем – методистом Усач Т.І., педагоги закладу продемонстрували важливість соціально - правової охорони дитинства,  захисту інтересів дитини, необхідність правової освіти  дошкільнят. Взявши на себе ролі доповідача,  практичного психолога, вихователя, юриста,  сестри медичної, батьків педагоги висвітили різні аспекти обговорюваних питань: основні нормативні документи з правового виховання, розглянули 10 принципів, закладених у Декларації прав дитини та Конвенції ООН про права дитини. Диспут  супроводжувався демонстрацією   відеоряду, слайдів з питань правового виховання дошкільників. 

           Відповідно до   плану  роботи семінару присутні переглянули відеозапис екскурсії на тему «Історичними місцями рідного міста» (старша група «Лілея» вихователь Сергієць О.М.,   інтегроване заняття на тему «В гостях у казки» (різновікова група «Гвоздика» ЗПР, вчитель – дефектолог Ганжа О.М.), тематичне заняття в середній групі « Мак» з правового виховання «Усі хто є білім світі,  мають право бути й жити» (вихователь Садовська Н.В., музичний керівник Омельяненко Л.І.). Учасники семінару оглянули виставку навчально- методичних посібників, наочності, ігрового матеріалу,   підібрану для реалізації розділу «Основи правової культури».   

            У обговоренні взяла участь провідний спеціаліст міськрайонного управління юстиції Бранашко О.Б.  Підводячи підсумок роботи семінару з правового виховання  учасники семінару ще раз підкреслили важливість соціально – правової охорони дитинства, захисту інтересів дітей, правової освіти дошкільників, спрямованої на пошук та впровадження інноваційних  форм і підходів до організації правової роботи.    

 

                                                                                                                                                                                 Силко В.П., 

                                                                                                                            методист методичного кабінету відділу освіти








 




                                                                                                

                                                                                              


Просмотров: 1622 | Добавил: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  February 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz