Wednesday, 24.04.2024, 01:51
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2018 » January » 30 » Семінар для практичних психологів, соціальних педагогів та вчителів початкової школи з питань інклюзивної освіти
14:14
Семінар для практичних психологів, соціальних педагогів та вчителів початкової школи з питань інклюзивної освіти

«Знедолена природою дитина не повинна знати,

що в неї слабкий розум, слабкі сили.

Виховання такої дитини має

 бути в сто разів ніжнішим,

чуйнішим, дбайливішим».

В.О.Сухомлинський

        23. 01.2018 року на базі ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 (директор Пляшник Л.С.) для практичних психологів та вчителів початкової школи був проведений науково-методичний семінар «Інклюзивна освіта. Особливості навчання та виховання». Така освіта, спрямована на створення рівних можливостей для всіх без винятку дітей у здобутті якісної освіти, є важливою ознакою демократичного суспільства. На цьому, відкриваючи захід, наголосила методист відділу освіти Гречка Л.М. у своїй доповіді «Інклюзивне навчання  – рівний доступ до якісної освіти». Любов Михайлівна висвітлила позитивні сторони та труднощі організації інклюзивного навчання.  Під час роботи семінару обговорювалися проблеми нормативно-правової бази організації інклюзивного навчання, планування та проведення занять,  співпраці з батьками, громадськістю..

      Переглянувши відео, присутні познайомились із досвідом роботи з дошкільнятами у спеціальних групах  у ДНЗ № 11 «Теремок» (завідувач Ботвіновська О.В.) та організацією навчання з інклюзивними дітьми в спеціально облаштованій сенсорній кімнаті в ЗОШ І-ІІІ ст.№3. Важливим у цьому процесі є залучення кваліфікованих спеціалістів, які володіють відповідними формами і методами роботи. З дітьми постійно працюють практичний психолог, вчитель – логопед, асистент вчителя. Такий комплексний підхід, без сумніву, дає хороші результати, а вихователям та вчителям інклюзивних класів краще допомагає зрозуміти індивідуальні особливості вихованців.

    Особливий інтерес викликав  виступ практичного психолога цієї школи Покиньбороди С.Б., яка розкрила важливість використання арт-терапевтичних технік у роботі з дітьми з особливими потребами. В своїй презентації Світлана Борисівна розповіла, що в арт-терапевтичній роботі може брати участь кожна дитина, адже це не вимагає наявності здібностей до творчості. На думку психолога  арт-терапія допомагає встановлювати відносини між учнями, дозволяє пізнавати себе і навколишній світ. У художній творчості дитина з ООП втілює свої емоції, почуття, надії, страх, сумнів і конфлікти.

     Досвід роботи з використання пісочниці в роботі з дітьми дошкільного віку презентувала практичний психолог ДНЗ № 11 «Теремок» Таран Л.А. Пісочниця - це маленька модель навколишнього світу. Людмила Анатоліївна розповіла, що під час гри з піском дитина може висловити свої відчуття та переживання. За допомогою гри її легше почути та зрозуміти дорослим. Розігруючи різні сюжети відомих казок у пісочниці, дитина  позбавляється комплексів, страхів та переживань, вирішує суперечливі питання.

      Також дуже цікавим і дієвим видом арт-терапії для відновлення балансу і гармонії дитини  є глинотерапія.  Важливість  використанням такого арт-терапевтичного методу  доводила  практичний психолог НВК(днз-знз)«Гелікон» Москаленко В.М. Вона відзначила, що  глина має важливу та цікаву якість – зцілювати душу кожного, хто хоч раз торкнеться до неї. Властивості матеріалу допомагають малятам, що працюють  з ним, виплескувати свої емоції, позбуватися тривоги, м’язового напруження, занепокоєння, гніву. Крім того, глина має здатність загоювати ранки та подряпиниГлинотерапія дозволяє забезпечити функціонування системи реадаптації та реабілітації.

      По закінченню семінару була прочитана християнська  притча «Свій хрест-своя ноша», яка розповідає про те,що кожен обирає свою ношу в житті, і через багато років буде важливим, хто були ми,і що залишимо в душі  хоча б однієї дитини…

.

 Гречка Л.М.,

методист відділу освіти

Миргородської міської ради

 

 

 

Просмотров: 552 | Добавил: shkola9 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  January 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz