Wednesday, 24.04.2024, 13:23
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2017 » December » 21 » Щаслива родина - щаслива дитина
08:51
Щаслива родина - щаслива дитина

       Батьківство – це відчуття радості від першої посмішки дитини, підтримка її, коли вона робить перші кроки, повторне відкриття дитячих ігор та спонтанне рішення все кинути і піти в ліс на пікнік. Але батьківство – це ще й уміння справлятися з нападами злості дворічного малюка в супермаркеті, постійні думки про те, коли в тебе нарешті з’явиться хоча б хвилина для себе, це боротьба із втомою, коли дитина не дає тобі спати ночами. Діти у будь-якому віці вимагають від батьків великого терпіння та енергії. Іноді нам здається, що вони вимагають більше, ніж ми можемо їм дати. У нас є і свої потреби. У всіх батьків бувають непрості моменти. Ідеальні батьки, які чудово виховують своїх дітей, у яких бездоганно чисто вдома і в яких ідеальні стосунки в родині, бувають тільки в рекламі, а реальність трохи інша. Та ми можемо цю реальність змінити. Головне – прагнення подарувати щастя своїм дітям, а значить і собі.

       Саме про те, як виховати щасливу дитину в щасливій родині, і говорили на організованому методичним кабінетом відділу освіти засіданні міського батьківського всеобучу в ЗОШ №1 імені Панаса Мирного. На початку розмови було запропоновано переглянути відеоролик  з сайту "Український фонд "Благополуччя дітей" та відеоролик з YouTube, які дають можливість замислитися про роль батьків у житті дітей.

      Увага до дитини – запорука її успіхів та відчуття захищеності не тільки вдома, а й у школі. Якщо дитина не почуває себе щасливою дома, це віддзеркалюється на її поведінці в школі. У цьому допомогла розібратися методист методичного кабінету відділу освіти Любов Михайлівна Гречка.

           У дітей своє уявлення про щасливу родину. І ми на це повинні зважати. Дитяча студія відеомистецтв «Темп» ЦЕВу (керівник гуртка Іщенко І.В.) допомогла нам з’ясувати, що таке щаслива родина, на думку наших учнів.

          Цікавою та корисною була розповідь про свою сім'ю Ксенії Козуліної, президента гімназії імені Т.Г. Шевченка.

           Бути батьками – це теж наука. Тому будь-які поради батькам будуть доречними і важливими, якщо вони хочуть виховати успішних, щасливих дітей. Досвідом співпраці з родинами вихованців у дитячому садочку №12 «Світлячок» поділилася психолог цього закладу Бешта Віка Віталіївна.

            Корисними і важливими були поради психолога гімназії імені Т.Г. Шевченка Світлани Григорівни Баніт.

           Не можна забувати і про те, що батькам можуть допомогти у знаходженні правильного шляху у вихованні дітей мудрі книги, фільми. Тож пропонуємо підбірку цікавих для батьків книг, фільмів та сайтів.

           Януш Корчак, «Як любити дитину». Кожне слово цієї книги випромінює любов до дітей! Її повинні прочитати всі батьки або ті, хто лише планують ними стати! Головна ідея педагогіки Корчака — повага до дитини, до її думок і бажань, усвідомлення, що всі діти різні, що вони мають право вибору. Вдумливий психолог відкриває мотиви переживань і вчинків дітей, пояснює складні процеси формування особистості. У книжці немає догматичних наказів та суворих рекомендацій, але є відповіді на запитання, які ставлять собі всі батьки — що значить любити дитину та як це робити.

       Що робити, якщо ваша дитина надто активна, емоційна, вразлива, чутлива… словом, надзвичайна? У книжці «Виховання надзвичайної дитини» талановитий педагог і дбайлива мама Мері Шіді Курсінка ділиться з батьками унікальним досвідом, інформацією і стратегіями виховання, набутими за багато років роботи в дитячому центрі. Авторка допоможе визначити інтроверт чи екстраверт ваша дитина, навчить саморегуляції, покаже як зрозуміти почуття дитини та допомогти почути наші поради, як гасити конфлікти й емоційні атаки, обрати школу, вирішити проблеми із засинанням і прокиданням. Кредо авторки — «Головне — розвиток, а не досконалість» — стало принципом виховання у мільйонах сімей по всьому світі.

        Кожні батьки бажають, щоб їхня дитина вірила в свої можливості, почувалася сильною та впевненою. Але є різні діти, деякі бояться дорослих, залежать від думки батьків, не мотивовані та не вміють розв’язувати самостійно конфлікти. Як з цим впоратися? Вам допоможе психолог майже з 20-річним досвідом та доктор психологічних наук Вікторія Горбунова у книзі «Виховання без травмування або Навіщо дітям дорослі?». Вона допоможе розвинути адаптацію дитини до нових людей та вимог, що сприяє у спілкуванні з ровесниками та дорослими і покаже, як правильно реагувати на критику.

          Ліля Дубінська, «Дитина не слухає. Що робити?»  Ця книга пояснює, як правильно спілкуватися з дитиною і показує, як вона чує і бачить наші слова та сприймає нашу поведінку. Вона навчить коли вчасно підставити дитині руку, а не носити її на руках, направити, а не відвести та домовитись, а не тиснути. Найважче — це почати працювати над собою, зрозуміти чим керується маля у відповідній ситуації, контролювати свої емоції та поведінку. Але від такої напруженої роботи Ви побачите, що відносини стали кращими та теплішими, надійними та більш довірливими.

            Яка книга про виховання є найкращою? Правильно, написана з власного досвіду. Так подумав і вирішив написати книгу батько двох синочків Артем Чапай. Автор книги «Тато в декреті» у комічній формі розповідає свою історію декрету та дає змістовні поради про виховання дітей. Чому, навіть пішовши в декрет, чоловік лишається у привілейованому становищі у порівнянні з жінкою й чому Україна просто таки створена для чоловіків із немовлятами? Автор зруйнує всі міфи чоловічого декрету та покаже, що виховувати дітей хоч і важко, але це приносить велике задоволення.

            «Растём вместе: основы успешного воспитания детей». Брошура розроблена Центром підтримки дітей (Литва). Ця публікація видана в рамках проекта «Дитинство без насилля – краща система захисту прав дитини в країнах Східної Європи».

       Буклет «Замість ляпасів. Як з повагою та любов’ю визначати дитині кордони». Публікацію підготовлено в рамках проведення кампанії «Мудрі батьки – щасливі діти», метою якої є захист дітей 0 – 3 років від жорстокого поводження шляхом популяризації відповідального батьківства та ненасильницьких методів виховання. Кампанія звертає увагу на те, що виховання дитини є вкрай відповідальним обов’язком батьків, з яким іноді важко впоратися.

            Буклет «Стрес. Порадник для батьків». Видання здійснено в рамках проектів «Зла традиція» та «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад», що впроваджується Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. Ця брошура допоможе батькам розпізнати джерела стресу, який може заважати їм бути хорошими батьками. Тут знаходяться вказівки, як справлятися з труднощами. Порадник також допоможе батькам краще зрозуміти почуття дітей.

            Героїня повісті Елеонор Портер «Поліанна» маленька сирота — зуміла змінити життя цілого містечка й відкрити серця його мешканців. А відбулося це насамперед тому, що вона вміла любити, вірити, сподіватися й дарувати радість.

          Казкова повість Роальда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика» про пригоди хлопчика Чарлі Бакета на шоколадній фабриці геніального і дивакуватого кондитера містера Вонки. Вона вчить нас, що найголовніше – це родина і близькі люди.

          Зима - це прекрасний період згадати і трохи поностальгувати про своє дитинство, а також показати своїм донечкам та синочкам наші улюблені казки минулих років. Адже деякі з них дуже вартісні і цікаві.

        "Три горішки для Попелюшки (1973). Неймовірно красива чеська казка з чудовими акторами, хорошою музикою, гарними костюмами і чарівною атмосферою. Незважаючи на те, що фільму вже більше 40 років, вона продовжує завойовувати нових прихильників і дає прекрасну можливість давнім любителям в черговий раз зануритися в ностальгічні спогади.

           Пані Метелиця (1963 рік). Чудова зимова казка про добро і зло, і про те, що в кінці кінців всі отримають по заслугах: хто був добрим - тому і нагорода відповідна, а хто лінувався і злився - хай нарікає на себе. Загалом, красива повчальна казка у всіх сенсах.

             Королівство кривих дзеркал (1963 рік).  Цікава казка про королівство, де все навпаки. У ній висміюються різні людські пороки: жадібність, лицемірство, марнославство, дурість, заздрість і т.д. в доступній та зрозумілій для дітей формі і манері. Також робиться акцент на тому, що в житті кожного дуже важливі дружба, підтримка, взаємодопомога. І разом люди можуть багато чого досягти!

         Що таке щастя? Кожен житель планети не раз задавав собі це філософське питання, і картина «Щастя – це...» (2015) розповість про те, що ж із себе насправді представляє такий незнаний звір як щастя. Протягом семи добрих, несхожих один на одного, але життєвих історій герої пізнають прості істини і поділяться ними зі глядачами. Ці люди живуть на різних полюсах: заможні і бідні, духовно багаті і прості офісні працівники, молоді та середнього віку. Всі вони розшукують найцінніше і найдорожче у житті, надихаючи оточуючих і створюючи навколо себе казку.

             "У дорозі". Сюжет фільму розповідає про пару, яка чекає дитину і впевнена, що вона повинна жити в гармонії з навколишнім світом. Тому Берт і Верона вирушають у подорож, щоб знайти ідеальне місце проживання для маляти. Ця драматична комедія точно буде зрозуміла майбутнім батькам. Вона покаже різних людей із різними історіями батьківства, досвід яких не завжди солодкий, але змушує задуматися про роль сім'ї та дітей у нашому житті.

             Багато корисного можна почерпнути і в інтернеті:

             Портал для хороших батьків «Наша мама»   -   http://nashamama.com/

             Центр розвитку дитини   -   http://www.snail-baby.com.ua/biblioteka-dlia-batkiv/mudri-knigi-dlia-batkiv

             Сайт дбайливих батьків   -   https://ditvora.com.ua/

             Український фонд «Благополуччя дітей»  -  http://www.childfund.org.ua/for-parents

          Також сайти наших закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, відділу освіти м. Миргорода містять корисні для батьків матеріали. 

           Пам’ятаймо, що батьківство – це одне з найважчих і найважливіших наших завдань. Давайте починати діяти вже сьогодні і присвятимо трохи часу тому, щоб подумати, що нам найбільше подобається у батьківстві і як ми можете вирішити проблеми, які нас пригнічують. Це може бути найважливіший крок до того, щоб почати повною мірою насолоджуватися спілкуванням зі своєю дитиною та допомогти їй вирости щасливою людиною.

І.В. Шевченко, методист методичного кабінету відділу освіти

Просмотров: 1989 | Добавил: shkola9 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  December 2017  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz