Friday, 29.03.2024, 06:59
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2013 » March » 22 » «Той, чия совість мов чистий кришталь».
12:50
«Той, чия совість мов чистий кришталь».

«Той,  чия совість мов чистий кришталь».

(педагогічні читання, присвячені пам’яті Г.С. Сковороди)

На межі періодів історії українського письменства – давнього і нового – височить постать  Григорія Савовича Сковороди, видатного філософа, письменника, педагога. Те, що він залишив нам у спадок, - це цілюще, життєдайне джерело, з якого черпатимуть наснагу ще десятки нових поколінь. Від покоління до покоління, із уст в уста, із книжки в книжку передаються оповіді про Григорія Сковороду. У ньому завжди вражала і вражає гідна подвигу цільність натури і принциповість.  

 Григорій Савович Сковорода був новатором у галузі поетики. По суті, він вперше запровадив в українську літературу жанри байки, світської пісні, дружнього послання, особистої лірики, чимало зробив у галузі мови, його твори – важливий історично необхідний етап у подальшому розвитку літературної мови на національній основі. А педагогічна справа теж була покликанням філософа. Все це і в наш час викликає інтерес до життя і творчості  Г.С. Сковороди. Нещодавно учителі української мови і літератури, історії, світової літератури провели педагогічні читання, присвячені 290-річчю з дня народження Г. Сковороди «Г.С. Сковорода - український філософ, письменник і педагог». Відкрила читання методист методичного кабінету відділу освіти Усатенко О.О., яка наголосила на важливості вивчення спадщини Г.С. Сковороди. З цікавими фактами із біографії письменника познайомили присутніх Литка І.В., учитель української мови та літератури ЗОШ №3 та учень цієї школи Грищенко Євгеній.

Як філософ Г.С. Сковорода постав перед собою філософську проблему – пояснити зміст життя людини, знайти для неї шляхи до щастя і дати відповідь яким повинно бути нове суспільство. «Український Сократ – Григорій Сковорода» - так  назвала свій виступ учитель української мови та літератури НВК (днз-знз) «Гелікон» Кошельнікова Л.А.

«Ті твори, які залишив нам у спадок Г.Сковорода – це одна із визначних сторінок в історії української літератури», - так розпочала свою розповідь про літературну спадщину письменника учениця 10 класу ЗОШ №9 Короленко Ілона, яку підготувала разом із учителем цієї школи Данилевською В.В. Весь виступ Ілони був пересипаний поезіями, байками та оповідями Сковороди, які читали напам’ять учні ЗОШ №9.

Цікавою темою для пошуково-дослідницької роботи є знаходження точок дотику долі двох великих людей:  Г. Сковороди та Д. Гурамішвілі. Як саме перетиналися їхні шляхи присутні дізналися з виступу Коваленко Г.І., учителя української мови та літератури гімназії Т.Г. Шевченка та учениці 10 класу цього навчального закладу Ребрик Катерини.

Підводячи підсумки О.О. Усатенко наголосила на тому, що педагогічна спадщина Г.С. Сковороди міцно ввійшла у наукову скарбницю нашої педагогіки, прогресивні ідеї, демократизм, гуманізм, а також безмежна любов до людини, віра в могутність людського розуму здобули йому загальне визнання. І проведені педагогічні читання лише частинка глибокої шани до великого мислителя, гуманіста і педагога.

 

Даценко Т.І., завідувач методичного кабінету

відділу освіти Миргородської міської ради

Просмотров: 1258 | Добавил: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  March 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz