Friday, 26.04.2024, 16:30
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Бухгалтерія [1]
Бухгалтерська звітність
Конкурси [3]
Конкурси на замыщення вакантних посад
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Главная » 2018 » April » 2 » Впроваджуємо варіативну складову Базового компонента дошкільної освіти
15:52
Впроваджуємо варіативну складову Базового компонента дошкільної освіти

 

      На сучасному етапі розвитку освіти набула актуальності проблема створення здоровязберігаючих умов в освітньому середовищі. Найбільша цінність суспільства – людина. Сучасна освіта виховує людину майбутнього. Головне завдання в тому, щоб адаптувати дитину до суспільних негараздів, беззаконня, бездуховності. Необхідно створити такі умови, які допоможуть малюкам осмислити власне життя, усвідомити цінність здоров’я, що є необхідною умовою для майбутнього вирішення щоденних життєвих задач та проблем. Про це йшлося на семінарі завідувачів та вихователів – методистів ЗДО за темою «Впроваджуємо варіативну складову Базового компонента дошкільної освіти, який відбувся 30 березня  у ДНЗ №11 «Теремок» комбінованого типу (завідувач Ботвіновська О.В.).

      Варіативна складова БКДО визначається самим дошкільним закладом з урахуванням особливостей регіону, індивідуальних освітніх запитів дітей та побажань батьків. «Враховуючи  думку фахівців, педагоги закладу розробили власний підхід до вирішення питання створення певних умов, які б з одного боку, через впровадження нових інноваційних технологій навчання та виховання дало змогу оптимізувати розвиток життєвих компетентностей, природних нахилів, творчого потенціалу кожної дитини та допомогло їй стати творцем свого життя, а з іншого боку – дозволило б дітям усвідомити цінність власного здоров’я» - розповіла завідувач Оксана Володимирівна, яка й ознайомила присутніх  з планом роботи семінару. Не є новою думка, що ні краса, ні розум нічого не варті без здоров’я. Ще В.О. Сухомлинський говорив «Турбота про здоров’я – це найважливіша праця вихователя. Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їхнє духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віра в свої сили…»

        Із 2012 року ДНЗ № 11 « Теремок» має статус Школа сприяння здоров’ю, головне завдання якої створити необхідні умови, щоб дитина могла реалізувати та розвивати свій природний потенціал. Вихователь – методист Якименко С.М. у  презентації « Впроваджуємо варіативну складову БКДО» розповіла про організацію фізкультурно- оздоровчої роботи в закладі. Це і зміцнення та оновлення здоровязберігаючого простору, використання нетрадиційного обладнання, проведення як традиційних форм роботи з дітьми, так і впровадження інноваційних технологій в освітній процес, вдосконалення педагогічної майстерності педагогів, залучення  сім ї до життя садочка. В цьому закладі функціонує дві групи для дітей з порушенням опорно – рухового апарату. З дошкільнятами, які мають порушення постави та плоскостопість, проводиться корекційна робота за методикою фізичної реабілітації.

      Родзинкою закладу є басейн для плавання, який розпочав роботу у грудні 2016 року. Плавання – одна з найважливіших ланок у вихованні дитини – сприяє різнобічному фізичному розвиткові. Інструктор з фізкультури Вітренко С.В. освоїв з дітьми вид фітнесу – аквааеробіку. А заняття у воді із застосуванням спеціального обладнання дістали назву аква - фітнес. Учасники семінару мали нагоду переглянути заняття в басейні з дітьми старшої групи «Полуничка» на тему «Пошуки острова Ігор», під час якого малята продемонстрували вміння триматися на воді, під водою, виконувати рухи аквааеробіки у співвідношенні з музикою та однолітками. Заняття в басейні  викликають позитивні емоції, піднесений, бадьорий настрій у вихованців. Недарма девізом роботи колективу є - «Ростити дітей  здоровими, міцними, життєрадісними».

        Гурткова робота в закладі дошкільної освіти  складає невід’ємну частину освітнього процесу. Інструктор з фізкультури Вороніна Н.В. є керівником спортивного гуртка «СтартАп». Ніна Віталіївна  під час виступу вихованців продемонструвала  ефективне застосування у роботі інноваційної технології – мажорет – спорт, де поєднуються ритмічне крокування та вправи з предметами (палиці, помпони, батони). Цей вид спорту розвиває у дітей відчуття ритму, співпрацю з командою, витривалість, покращується емоційно- рухова сфера дитини. Інший вид спорту, з яким познайомила фізінструктор, має назву Drums alive. Це є метод навчання, що імітує ритмічні рухи ударів барабанними паличками по футбольному м’ячу. Діти старшої групи «Конвалія» разом  з Ніною Віталіївною спробували  зіграти ритм  барабанними паличками по фітболу, здійснюючи при цьому відповідні рухи. Результатом впровадження такого виду роботи з дошкільнятами є виховання позитивних якостей характеру: винахідливості, сміливості, сили волі, цілеспрямованості, бадьорості, енергії,  уміння співпереживати та працювати в колективі.

       Вихователі закладу, зацікавившись технологією Drums alive, створили свою власну  команду і продемонстрували заняття з фітнесу учасникам семінару. Педагоги  пересвідчилися, який же вплив мають такі тренування для дітей, а саме: поліпшується самопочуття, знімається стрес, соціальні бар’єри, піднімається бойовий дух команди, отримується цінний досвід зближення в спільній творчості.

        Таким чином, впроваджуючи вищезгадані здоровязберігаючі технології, колектив закладу досягнув певного прогресу в питанні зміцнення та збереження здоров’я дітей дошкільного віку.

       Робота семінару була плідною.  Кожен учасник засідання зробив висновок, що завдяки спільним зусиллям всього колективу, можна досягти високих результатів у роботі з дітьми, батьками з питань фізичного розвитку.

Гречка Л.М.,

методист відділу освіти

Миргородської міської ради

  

  

Просмотров: 583 | Добавил: shkola9 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Архів записів
Календар
«  April 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz