Saturday, 27.04.2024, 02:24
Вітаю Вас Guest | RSS


Меню сайту
Категорії розділу
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Булінг опитування
Форма входу


















Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія





Відділ освіти та ММК

Головна » Відділ освіти та ММК » Дошкільна освіта » Новини

Звіт про  методичну діяльність закладів дошкільної освіти (структурних підрозділів) Миргородської міської територіальної громади в  2020-2021 н. р.

Методичні заходи  з педагогічними кадрами проводились як системний організований процес, спрямований на кінцевий результат – конкретну допомогу педагогічним працівникам, знаходження неординарних шляхів удосконалення  якості педагогічного процесу, на задоволення вимог сьогодення та запитів батьків на якісну дошкільну освіту.

  У ході проведення зустрічей з керівниками ЗДО розглядалися питання модернізації дошкільної освіти, пріоритетні напрями її розвитку.

  Що таке гендерне виховання, яке його місце в дошкіллі та як уникати стереотипів- такі питання були розглянуті під час постійно діючого   семінару для завідувачів та вихователів-методистів закладів дошкільної освіти, що відбувся онлайн 19 січня 2021 року, організований Миргородським НВК (ДНЗ-ЗНЗ) "Гелікон".

5 лютого 2021 року відбувся онлайн обласний семінар-практикум для завідувачів та вихователів-методистів за темою «Використання інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчій роботі з дошкільниками» (ЗДО №11 «Теремок», ДНЗ №2 «Оленка», ДНЗ №12 «Світлячок»).

 

      07 квітня 2021 року Парфенчик Н.І.,  вихователь-методист НВК (ДНЗ-ЗНЗ) «Гелікон», поділилася досвідом роботи по використанню інновацій в ЗДО під час онлайн-семінару-практикуму для директорів та вихователів-методистів «Інновації в дошкіллі», який був організований Комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради. Наталія Іванівна розкрила для учасників питання «Технологія побудови освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за допомогою методичного конструктора». А інспектор відділу освіти Гречка Л.М. познайомила колег міста Гадяча із розвитком дошкілля Миргородщини.  За участь у вищезгаданому семінарі нагороджені Подяками Гадяцького ЦПРПП.

        Важливими чинниками, які впливають на якість освітніх та управлінських процесів у дитячому садку є ефективне керівництво, кваліфікований персонал та створені комфортні умови праці для працівників. Практичним досвідом роботи щодо здійснення ефективної кадрової політики та забезпечення можливостей для професійного розвитку педагогічних працівників поділилася Ботвіновська О.В., завідувач закладу дошкільної освіти № 11 «Теремок» під час онлайн-семінару для керівників та методистів закладів дошкільної освіти територіальних громад Полтавщини 23 березня 2021 року, який організувало управління Державної служби якості освіти у Полтавській області.

        Протягом 2020 - 2021 навчального року ефективно працювали методичні об’єднання вихователів ЗДО  (керівник : Парфенчик Н.І., вихователь – методист НВК (ДНЗ-ЗНЗ) «Гелікон»), тема яких - «Формування у дошкільників основ світобачення в умовах інтегрованого освітнього процесу».

На засіданнях розглядались такі питання:

Тема:  «Патріотичне виховання засобами інтегрованого підходу в художньо-продуктивній діяльності»

(15 грудня 2020, ДНЗ №2 «Оленка»)

1.Методична студія  «Національне виховання засобами живопису» (методичний аспект).

2.«Нетрадиційні техніки  зображування - стимул до творчості» (презентація із досвіду роботи).

3. Народознавчий  квест «Україна – рідний дім».

4. Педагогічна майстерня  «Світ очима наймолодших»

Тема: «Роль ігрової діяльності в становленні особистості юного читача засобами шкільної  бібліотеки»

(28 січня 2021р, ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І.А. Зубковського, ДНЗ №2, ДНЗ №7)

  1. Бібліопікнік - як форма роботи з книгою для наймолодших.(Яценко Н.О., завідуюча  бібліотекою  ЗОШ І –ІІІ ст. №1імені Панаса Мирного).
  2. Бібліотечні інновації: буктрейлер, літературний квест тощо.(презентація).
  3. Літературний квест «Улюблені з дитинства імена: Всеволод Нестайко». (Пуговкіна О.М., завідуюча бібліотекою ЗОШ І-ІІІ ст. імені І.А.Зубковського)

 Тема: «Пошуково – дослідницька діяльність як засіб стимулювання пізнавальної активності дошкільників»

(23 лютого 2021 р, ЗДО №11 «Теремок»)

1. Презентація «Метод ПДД в розвитку дітей дошкільного віку».

2. Ділова гра «Де? Що? Чому?».

3. Майстер-клас «Подорож Каченяти або світ за парканом пташиного двору»

4. Виставка посібників, картотеки ігор, конспектів, фото колаж.

5.  Презентаційний меседж «А я роблю так…»

Тема: «LEGO - конструктор в освітньому просторі ЗДО»

(19 квітня 2021р, ДНЗ №12 «Світлячок»)

 1. Конструктори LEGO: їх розмаїття, історія виникнення та розвиток.

 2. Презентація " LEGO - технологія  як ефективний освітній ресурс формування життєвої компетентності дошкільників».

 3. Тренінг « Lego - «шість цеглинок» (практичний інструмент навчання)

                   Тема року методичного об’єднання учителів-дефектологів закладів дошкільної освіти (керівник МО:  учитель - дефектолог ДНЗ №10 «Веселка»  Ганжа О.М.) звучала наступним чином: «Взаємозв`язок учителів-дефектологів з вихователями ЗДО  в спеціальних  групах».

             Протягом року були проведені засідання:

  • Розвиток і відновлення функцій зорового аналізатора у дітей старшого дошкільного віку з вадами зору в зображувальній діяльності. Перегляд заняття «Казкові звірі» за творчістю Марії Приймаченко.

       Кінезіологічні вправи для дітей  з порушеннями зору, як засіб розвитку дрібної моторики та інтелектуальних здібностей. (Презентаційні матеріали Різніченко О.В., Дем’яненко В.М., учителів – дефектологів ДНЗ № 2 «Оленка», 21 жовтня 2020 р).

  • Нейрокорекційні заняття з розвитку міжпівкульної взаємодії і просторового мислення у роботі з дітьми, що мають  особливі освітні потреби (Відеозвіт Ганжі О.М., учителя – дефектолога ДНЗ №10 «Веселка»,24 березня 2021 р)
  •  Використання методів мнемотехніки в роботі вчителя-логопеда. (Презентація Прибак В.М., учителя -логопеда ДНЗ №12 «Світлячок», 28 квітня 2021р).

         Організація та проведення  методичної роботи з музичними керівниками ЗДО  сприяла підвищенню професійного рівня педагогів, поглибленню знань педагогів про законодавчі та нормативно-правові акти, які регламентують організацію  музичної діяльності в ЗДО.

     Тема, над якою працювало методичне об’єднання  керівників музичних протягом 2020-2021 навчального року звучала так: «Розвиток музичного сприймання дошкільників як засіб формування творчої особистості в умовах дистанційної роботи» (керівник МО: Омельяненко Л.І., керівник музичний ДНЗ №10 «Веселка»).

     Головною метою музичного виховання є створення сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу дитини. Перше засідання МО - «Використання інтерактивних технологій у музичному вихованні дошкільників»- відбулося 17 листопада 2020 року (ДНЗ №10 «Веселка»).

   23 квітня 2021 року педагоги розглядали питання «Форми взаємодії музичного керівника з  педагогами ЗДО» та «Логоритміка на музичних заняттях як засіб дитячого розвитку» (НВК (ДНЗ-ЗНЗ «Гелікон»).

           Педагогічна  майстерня для  інструкторів з фізичного виховання та вихователів ЗДО (керівник Вороніна Н.В., інструктор з фізичного виховання ЗДО №11 «Теремок») поглиблено працювала над проблемною темою «Формування  здорового способу життя та фізичної компетентності у дітей дошкільного віку через організовані види діяльності».

                                  План роботи наступний:

  1. Педагогічна скарбничка «Спортивні прогулянки: весело, цікаво і корисно»
  2. Презентація досвіду роботи «Спортивні прогулянки в ЗДО (пішохідний перехід, туристичний похід)». Методика організації та складання карти – плану прогулянок.

(ДНЗ №5 «Сонечко»).

  1. «Фізкультура на повітрі – з користю для здоров’я». (Презентація досвіду роботи ДНЗ №7 «Яблунька»). Методичні рекомендації щодо проведення.
  2. Майстер – клас «Збережи своє здоров’я».

 (23 жовтня 2020 р , ДНЗ №5 «Сонечко», ДНЗ №7 «Яблунька»)

  З метою підвищення фахового рівня для педагогічних працівників ЗДО були проведені майстер- класи, квести:

для вихователів :

 - народознавчий  квест «Україна – рідний дім» (вихователь -методист ДНЗ №2 «Оленка» Горєлова В.Ю.);

- літературний квест «Улюблені з дитинства імена: Всеволод Нестайко» (Пуговкіна О.М., завідуюча бібліотекою ЗОШ І-ІІІ ст. імені І.А.Зубковського);

- майстер-клас «Подорож Каченяти або світ за парканом пташиного двору» (вихователь -методист ЗДО №11 «Теремок» Якименко С.М.)

для інструкторів з фізичної культури:

  • майстер – клас «Збережи своє здоров’я» (вихователь ЗДО №5 «Сонечко» Удовицька В.О.)

Заслуговують на увагу  проведені навчальні тренінги, семінари для педагогів ЗДО:

  • тренінг « Lego - «Шість цеглинок» (вихователь ЗДО №12 «Світлячок» Зінченко Л.М.);
  • ділова гра «Де? Що? Чому?» (вихователь - методист ЗДО №11 «Теремок» Якименко С.М.);
  • постійно діючий семінар для завідувачів та вихователів – методистів ЗДО «Використання інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчій роботі з дошкільниками» (ЗДО №11 «Теремок»);
  • постійно діючий семінар для завідувачів та вихователів – методистів ЗДО «Стереотипи та дискримінація в роботі з дітьми дошкільного віку» (НВК (ДНЗ -ЗНЗ) «Гелікон».

       Самоосвіта педагога - основна складова його методичної культури і для того, щоб вчити, потрібно вчитися самому. Протягом навчального року пройшла курси підвищення кваліфікації на різних платформах, про що свідчать отримані сертифікати. У 2020-2021 навчальному році мною були надані консультації для педагогічних працівників ЗЗСО щодо питань атестації та курсів підвищення кваліфікації. 

       Протягом  2020 -2021 н. р. педагогічні працівники закладів дошкільної освіти громади підвищували  свій фаховий рівень, відвідуючи  обласні  семінари, тренінги, а саме:

  • обласний онлайн-тренінг на базі ПОІППО ім.М.В.Остроградського «Інноваційна діяльність ЗДО: основні аспекти і зміст» (Стадніченко А.О., вихователь структурного підрозділу Біликівської гімназії, Вороніна Н.В., інструктор з фізичної культури ЗДО №11 « Теремок»);
  • обласний онлайн-семінар «Використання інноваційних здоров’язбережувальних технологій в освітньому процесі ЗДО» (Пивовар М.В., інструктор з фізичної культури ДНЗ №2 «Оленка», Горєлова В.Ю., вихователь - методист ДНЗ №2 «Оленка; Здор А.В., інструктор з фізичної культури ДНЗ №12 «Світлячок», Лобанова Н.М., вихователь – методист ДНЗ №12; ДНЗ №5 «Сонечко»; ДНЗ №7 «Яблунька»; ДНЗ №10 «Веселка»; ЗДО №11 «Теремок»);
  • онлайн-семінар щодо особливостей розбудови внутрішньої  системи забезпечення якості освіти у закладах дошкільної освіти (всі заклади дошкільної освіти Миргородської громади);
  • обласний онлайн-семінар «Особливості змісту і технології освіти сталого розвитку дітей дошкільного віку» (Шульга Л.О., Кульченко О.А., вихователі структурного підрозділу ЗДО «Дзвіночок» ОЗО «Трудолюбівська гімназія»);
  • обласний онлайн-вебінар «Програма міжкультурної та громадянської освіти «Український віночок» курсу «Культура добросусідства» (Шульга Л.О., Кульченко О.А., вихователі структурного підрозділу ЗДО «Дзвіночок» ОЗО «Трудолюбівська гімназія»);
  • обласний онлайн-вебінар «Оновлена редакція БКДО (2020):зміст та забезпечення якості відповідно до міжнародних стандартів»(Лобанова Н.М., вихователь – методист ДНЗ №12 «Світлячок»);
  • обласний науково-методичний семінар «Впевнений старт: молодший дошкільний вік» (Садовська Н.В.. Бибич Л.В., вихователі ДНЗ №10 «Веселка»);
  • обласний вебінар «Як підготувати дітей до школи весело, цікаво та яскраво» (педагоги ДНЗ №2, ДНЗ №7, ДНЗ №10, ДНЗ №12);
  • обласний онлайн-семінар «Ігрова діяльність дошкільників: сучасний формат» (Величко В.С., вихователь ДНЗ №2 «Оленка»;)
  • VI Полтавський обласний фестиваль соціально-психологічних практик – 2021року «Арт-техніки як інструмент практичного психолога» (Таран Л.А., практичний психолог ЗДО №11 «Теремок»).

    У 2020-2021 н.р. педагоги закладів дошкільної освіти громади брали   участь у всеукраїнських  акціях, конкурсах, конференціях, а саме:

  •  Всеукраїнська акція «16 днів проти насилля» - ДНЗ №10 «Веселка» долучився до хвилі «Долоньки не для биття» (педагоги ДНЗ №10 «Веселка»);
  • VІ Всеукраїнська акція «Happy Мяу для Мурчика» #happyмяу_2021 #happypaw #purina (педагоги ДНЗ №10 «Веселка»);
  • участь  у «ІІІ Всеукраїнському занятті  доброти (Благодійний фонд «Щаслива лапа» (вихователі ДНЗ №10 «Веселка»);      
  • обласна конференція по обміну досвідом «Перша консультація для батьків»,  «Написання психологічних характеристик»  (ПОІППО, практичний психолог Таран Л.А.)

     Із метою популяризації досвіду роботи з дітьми дошкільного віку педагоги садочків надсилали свої публікації на різні джерела, а саме:

  • казка для дошкільнят «Кольоровий клубочок» (публікація матеріалу на сайті Vseosvita Стадніченко О.О., вихователя структурного підрозділу- ЗДО «Пролісок» Біликівської гімназії);

 «Тест казково-математичний» (публікація матеріалу на сайті Vseosvita Стадніченко О.О.,  вихователя структурного підрозділу- ЗДО «Пролісок» Біликівської гімназії);

  • методична розробка «Перспективне планування корекційно-відновлювальної роботи вчителя-дефектолога (тифлопедагога) в спеціальних групах для дітей старшого дошкільного віку з порушеннями зору» (публікація на цифровій платформі ПОІППО «Обласний репозитарій освітніх ресурсів «Навчай і навчайся» Різніченко О.В., вчителя-дефектолога ДНЗ № 2 «Оленка»).

          Протягом навчального року педагоги громади ЗДО, які атестувалися на присвоєння (підтвердження) педагогічного звання «вихователь - методист», підготували методичні розробки для розгляду науково - методичною радою кабінету забезпечення діяльності закладів освіти, а саме:

  1. «Творче музикування. Використання саморобних інструментів у музичній діяльності дітей за принципами педагогіки Карла Орфа» (Бакуменко Л.Є., керівник музичний ДНЗ №12 «Світлячок»);
  1. «Перспективне планування корекційно-навчальної роботи вчителя –дефектолога в групах спеціального призначення для дітей з порушеннями зору» (Різніченко О.В., вчитель – дефектолог ДНЗ №2 «Оленка»);
  1. «Екологічне виховання шляхом залучення до створення краси в найближчому оточенні» (Кульченко О.А., вихователь структурного підрозділу - ЗДО «Дзвіночок ОЗО «Трудолюбівська гімназія»);
  1.  «Проєктна діяльність – шлях взаємодії вихователя, дітей та батьків» (Шульга Л.О., вихователь структурного підрозділу - ЗДО «Дзвіночок ОЗО «Трудолюбівська гімназія»)

    Інформацію  про проведені заходи  щодо діяльності закладів дошкільної освіти громади розміщено на сайті відділу освіти, міської ради та на сайті Полтавського інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського.

Категорія: Новини | Додав: Nata (01.07.2021)
Переглядів: 189 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Block title
Block content

влажность:

давление:

ветер:



























Відділ освіти Миргородської міської ради © 2024
Create a free website with uCoz